Göteborgsvarvet 2018-05-19

Roland Gustbée, Maria Strand Gustbée, Emma Guse och Malou Guse. Damerna sprang för välgörenheter istället för i klubbens namn denna gången.

Göteborgsvarvet 2018! Sveriges största lopp och enligt uppgift ett av världens största halvmaror. Totalt startade 40 626 och 40 036 fullföljde. Med andra ord bröt hela 590 löpare! Största förklaringen är nog att vädret var varmt. Ca 22 grader i skuggan låter inte så mycket, men vi löpare vet att det är för mycket, och när inte ett moln syns på himmlen och väldigt lite skugga utmed banan, så märks det på resultaten.

Växjö löparklubb hade många som deltog, i såväl klubbens namn som i andra sammanhang. Bästa resultat hade Annica Winblad som var snabbast i klubben totalt med tiden 1:31:51 och dessutom kom på 8:e plats i sin klass. Simon Kristoffersson blev bästa herre med tiden 1:38:53.

Det som präglar Göteborgsvarvet är dock folkfesten. Utmed hela sträckan finns publik som hurrar och hejar med en otrolig energi på löparna. Jag undrar, medan jag springer, hur orkar publiken? Loppet är ett välsmort maskineri, med vätskestationer, bajamajor, sjukvårdsstationer, sprinklers och Göteborgs taxi som ställer upp och kör dem som inte orkar till mål.

Nytt för i år var att man kunde få foton som togs under loppet att läggas ut direkt på Facebook om man ville. Nytt var också att det var förnamn istället för nummer som hade störst stil på "nummerlappen". Det gjorde att jag många gånger fick ett "Heja Roland" trots att jag inte kände så många utmed banan. Kul och extra peppande. 

För egen del blev resultatet 2:04:14. Nästan 12 minuter sämre än 2017. Trots det är det med ett leende på läpparna jag tänker tillbaka på loppet. Varvet är inte bara ett lopp. Det är en upplevelse!

Text och foto: Roland Gustbée